Szeretettel köszöntelek a HÍRszerkesztők és HÍRolvasók közössége közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
HÍRszerkesztők és HÍRolvasók közössége vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a HÍRszerkesztők és HÍRolvasók közössége közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
HÍRszerkesztők és HÍRolvasók közössége vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a HÍRszerkesztők és HÍRolvasók közössége közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
HÍRszerkesztők és HÍRolvasók közössége vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a HÍRszerkesztők és HÍRolvasók közössége közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
HÍRszerkesztők és HÍRolvasók közössége vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
14 éve | B Klári | 1 hozzászólás
Helyi, kisléptékű és közvetlenül
értékesített élelmiszer esetében is a gazdák és a termelők javára
történt módosítás.
Miért volt szükség a kistermelői rendelet módosítására?
A 2004-es uniós szintű rendeletcsomag (egyebek között, legfontosabbként a
852/2004 és a 853/2004-es EK rendelet), más néven „higiéniai csomag”
szigorú és egységes megközelítést hozott létre EU-s szinten az
élelmiszerbiztonság-szabályozás területén. Abból indultak ki a
jogszabályalkotók, hogy bárki, aki az Unióban valamiféle élelmiszert
létrehoz és forgalomba hoz, azzal a nagy egységes piacra kerül be, ami
szükségessé teszi a piac szabályozását. A higiéniai csomag rendelkezései
igen szigorú szabályokat állítanak az élelmiszer előállítás,
feldolgozás és forgalomba hozatal feltételéül. Sokak szerint nem
véletlen a 2004. évi törvényalkotás. Abban az évben ugyanis tíz új,
kevésbé fejlett, illetve hagyományosan agrárország (Magyarország,
Lengyelország) lépett be a közösségbe. Tehát a 2004-es szigorított
rendeletet úgy sikerült megalkotni, hogy kihagyták belőle azokat, akikre
komoly hatásai vannak.
Azért szerencsére van a rendszerben egyfajta rugalmasság. Tagállami
szinten kimondja a preambulum a hagyomány és rugalmasság elvének
tiszteletben tartását. Hiszen vannak olyan helyi gasztronómiai és
termelési hagyományok, amelyek a szigorú szabályozásnak teljesen
ellentmondanak (pl. az olasz pizza esetében). Ennek megfelelően lehet
tagállami hatáskörben könnyítéseket meghatározni. Három kritérium van,
amire meghozható e szabályozás: helyi, kisléptékű vagy közvetlenül
értékesített élelmiszer. Hogy mi számít „local”-nak, az a nemzeti szintű
értelmezéstől függ. Volt olyan tagország, amely nem élt a lehetőséggel,
ott ipari standard működik. Másutt sokkal szélesebben értelmezték a
„local”-t, Ausztria például az egész országra vonatkozóan.
Belépésünk után éltünk a nemzeti mozgástérrel. A Földművelésügyi
Minisztérium, az Egészségügyi Minisztérium, valamint az akkor még
ICsSzEM rövidítésre hallgató Szociális- és Munkaügyi Minisztérium
közösen meghozták a 14/2006-os, közkeletű nevén „kistermelői”
rendeletet. Mivel az idő rövidsége miatt gyorsan kellett elkészíteni,
merev, szigorú és kevésbé megengedőre sikerült. Nehéz volt értelmezni a
jogszabályt, mely életszerűtlen korlátozások tömegét tartalmazta. Ezért
éreztük fontosnak a változtatást.
Mi változott a rendeletben? Miben lett jobb a kistermelők
helyzete az új rendelettel?
Mint már említettem három kritérium van, amire meghozható a szabályozás:
helyi, kisléptékű és közvetlenül értékesített élelmiszer esetében.
Helyi értékesítés. Korábban a saját falut (jogi nyelven szólva: a
gazdaság helye szerinti közigazgatási egységet) határozta meg boltba és
étterembe történő értékesítésnél. Piacra ugyan vihette a kistermelő a
nyers zöldséget, gyümölcsöt a szomszéd megye területére, de feldolgozott
terméket nem árulhatott. Most viszont már feldolgozott formában is
bekerülhetnek a boltok polcaira és éttermekbe kistermelői termékek. A
megyében és szomszédos megyében, sőt Budapesten is árulhat a kistermelő.
Kisléptékű értékesítés. Sok kritika nem érkezett, annak idején
viszonylag jól meghatározták. A módosítással még kedvezőbb lett a
kistermelők helyzete. Juh, kecske, szarvasmarha és sertés húsának
kistermelői értékesítése eddig csak feldolgozott hústermék formájában
volt lehetséges. Nem adhatott el nyers húst a kistermelő, pedig így pont
a legértékesebb húsrészeket (pl. szarvasmarha esetén bélszínt,
szűzpecsenyét) nem tudta értékesíteni, ami nagyban rontotta a termelés
megtérülését. További probléma volt, hogy az otthon is vágható csirkével
és nyúllal ellentétben ezeket az állatokat el kellett vinni EU-s
minősítésű vágóhídra, amiből nemcsak hogy kevés van az országban, de
sokat kellett odáig utazni, drágán dolgoznak és ipari mennyiségű állatot
fogadnak. Igaz, hogy az említett állatok házi vágásából származó húsa
az új rendelet szerint sem értékesíthető, de a jövőben legalább a
kistermelői nyers húsok és a feldolgozott hústermékek a szomszédos
megyékben, illetve a fővárosban értékesíthetők közvetlen fogyasztók,
valamint boltok és éttermek számára.
Közvetlen értékesítés. Korábban problémát jelentett, hogy hiányzott a
garancia, az ellenőrizhetőség, és így egy étterem vagy bolt tulajdonosa
nem adhatta tovább a gazdáktól megvásárolt terméket a fogyasztónak.
Szerencsére az új rendelettel meglehetősen nagy könnyítéseket sikerült
elérni. Jelenleg az étterem beszerezhet a gazdától és a bolt is eladhat a
fogyasztónak úgy, hogy a nagykereskedelmi partner a kettő közé nem
ékelődhet be. Ennek az árán már a helyi kistermelőktől feldolgozott
termékek is bekerülhetnek a boltok polcaira, az éttermek asztalaira és a
közétkeztetésben is felhasználhatók a régiós termékek. Ez azért nagyon
fontos, mert a külföldiek által érdekesnek talált és keresett helyi
különlegességek (sajtok, kolbászok stb.) és tájfajtákból készült
termékek előállításával a nagyvállalatok nem foglalkoznak.
Hogy kezdtek hozzá? Aláírást gyűjtöttek, önkénteseket
toboroztak, kampányt szerveztek?
Több állomás volt. A Védegyletben éppen elindult egy EU-s kutatási
projekt (a Gödöllői Szent István Egyetemmel közösen) a közvetlen
értékesítés, helyi élelmiszer rendszerek társadalmi, jogi környezetéről,
akadályozó tényezőiről. Világossá vált, hogy a helyi
élelmiszerrendszerek helyzetét nehezíti, kibontakozását korlátozza a
nehézkes jogszabályi környezet. Azt tűztük ki célul, hogy változtatunk a
rendeleten. Aztán jött egy újabb kereskedelempolitikai témájú projekt,
melynek keretében hároméves társadalmi kampányt vállaltuk. Közben
jelentkezett nálunk Szabadkai Andrea (SZÖVET = Szövetség az Élő
Tiszáért), aki már korábban is kapcsolatban volt hasonló gondolkodású
szervezetekkel, építette a kapcsolatokat, viszont nem pályázott és
anyagi háttere sem volt. Megegyeztünk, hogy összerakjuk, amink van. Ő
pörgeti a dolgot, mi pedig adjuk rá a forrást, plusz az én munkaidőmet.
Ez a két szervezet (Védegylet és SZÖVET) viszi együtt azóta a projektet,
csatlakozó civil partnerek növekvő (mára 53-an állnak a kezdeményezés
mögött) táborával és értékes együttműködésével.
Hogyan folyt a munka a hivatalos szervekkel? Mennyire voltak
együttműködők a minisztériumokban?
Először Szabadkai Andrea konzultációkat kért és nagy nehezen kinyomozta
az illetékesek elérhetőségeit. Meginterjúvoltuk az eredeti rendeletet
fogalmazóit, kifaggattuk őket, miért, hogyan lett olyan, amilyen.
Rájöttünk, hogy nekünk a partnerszervezetektől olyan információink
vannak a témáról, amik alapján segíteni tudnánk nekik. A Védegylet által
elnyert EU-s kutatás révén mi, illetve a kutatási projektben nekünk
egyetemi partnerként segítő, a SZIE-n működő ESSRG műhely munkatársai,
kutatóként nagyobb súllyal tudtunk tárgyalni a hivatalos szervekkel.
Feltérképeztük, hogy ki miért felelős, kik a szereplők. Aztán leültünk
tárgyalni, együtt gondolkodni a lehetőségekről. A Földművelésügyi és
Vidékfejlesztési Minisztérium illetékes főosztályainak munkatársai
nagyon kooperatívnak mutatkoztak. Konzultációs szinten az ÁNTSZ (Állami
Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat) és MgSzH (Mezőgazdasági
Szakigazgatási Hivatal) tagjaival is viszonylag harmonikus volt a
viszony. 2009 márciusában aztán jogászokat fogadtunk, hogy a civil
partnerekkel, gazdákkal, a VPOP, az ÁNTSZ és a minisztériumok
képviselőivel történő egyeztetések és zártkörű munkamegbeszélések során
előjött tartalmi módosító ötleteket jogi nyelvre fogalmazzák át. A
biztonsági keretek között maradó, de a kistermelők életfeltételeit
javító megállapodás született. Közben kiderült, hogy őket is
foglalkoztatta a módosítás gondolata. Úgy is mondhatnánk, hogy mi
beadtuk civil javaslatainkat az ő, amúgy is csordogáló módosítási
folyamatukba. 2009. április végén került sor a megbeszélésre. A közös
munka gyümölcse a 2009 májusában benyújtott módosító javaslat lett. (A
módosító kezdeményezés elméleti hátterét és legfontosabb tartalmi
elemeit ismertető dokumentum
innen letölthető.)
A multinacionális vállalatoknak nem volt ellenérdeke, hogy
valamilyen könnyítés szülessen a gazdáknak?
Nem tapasztaltunk ilyet. Nyilván nem érdekük, de nem hiszem, hogy
konkrét lépéseket tennének az ellen, hogy megengedő kistermelői rendelet
szülessen. Erős a lobbierejük, de inkább a saját dolgaikkal
foglalkoznak. Ez a fajta kistermelői értékesítés, piaci lefedettség
minimális hasznot hozhat a számukra, nem éri meg nekik ebbe energiát
fektetni.
Az új kistermelői rendelet 2010. április 30-val lett kihirdetve
és május 15-étől lesz hatályos. Milyen lesz a fogadtatása, mit várnak?
Alapvetően biztos pozitív lesz a visszhang. Bár egy hiba, sajnos, azért
belekerült. A falusi turisztikai szolgáltatóknak (FATOSZ = Falusi és
Agroturizmus Országos Szövetsége) volt az ún. „falusi vendégasztal”
szolgáltatási lehetősége. Ez 2010. január elsejével megszűnt, és
helyette, úgy tűnik, hogy a „kistermelői vendégasztal” kategóriával
igyekeznek őket kárpótolni. Viszont ez a megszüntetett fogalomhoz képest
jelentős szűkítést jelent, hiszen korábban a környékbeli gazdáktól
beszerzett termékekből lehetett tájjellegű ételt készíteni, tehát nem
kellett, hogy a termék saját termelésből származzon. Most viszont csak
azt kínálhatja fel a vendéglátó, amit ő maga termelt meg. Ez elég nagy
problémát jelent, ellehetetleníti a dolgokat. (Az FVM honlapján, illetve
a Magyar Közlöny oldalán bővebben olvashat az 52/2010 FVM rendeletről.)
Összességében elégedettek vagytok a módosítással, vagy már
megvan a fejetekben a következő lépés gondolata?
Igen, abszolút, és a terv is megvan. Amit el lehetett érni most a
kistermelői rendelettel kapcsolatban a jelenlegi környezetben és a
szakma hozzáállásának tükrében, azt elértük. Következő lépésként
végrehajtási útmutatót szeretnénk kidolgozni a kistermelői rendelethez a
magánházak jó higiéniai gyakorlatát illetően. Ha elfogadják, akkor ez
kvázi joganyag lesz, bíróságon lehet majd rá hivatkozni. De tervezünk
még adótörvény-módosítást, illetve javaslatokat fogunk megfogalmazni
piacokról és vásárokról.
További sok sikert, energiát hozzá!
Az interjút készítette: Hercig Zsuzsanna
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!