Szeretettel köszöntelek a HÍRszerkesztők és HÍRolvasók közössége közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
HÍRszerkesztők és HÍRolvasók közössége vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a HÍRszerkesztők és HÍRolvasók közössége közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
HÍRszerkesztők és HÍRolvasók közössége vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a HÍRszerkesztők és HÍRolvasók közössége közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
HÍRszerkesztők és HÍRolvasók közössége vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a HÍRszerkesztők és HÍRolvasók közössége közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
HÍRszerkesztők és HÍRolvasók közössége vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
14 éve | B Klári | 0 hozzászólás
Dúl a háború az aszpartam káros illetve ártalmatlan voltáról: a publikációkban, reklámokban olvasva megtudhatjuk, hogy gyakorlatilag mindenféle betegséget okozhat, de minden elméletre van egy tudományos cáfolat is, amit viszont az ellenzők legtöbbször elutasítanak. Mi akkor az igazság?
Itt csak néhány anyagot gyűjtöttünk össze. Olvass tovább más forrásokban is itt a network-ön meg máshol a neten. Alakítsd ki a saját véleményed.
Egy élelmiszerrel kapcsolatos sokkoló hír…
Az aszpartam-mérgezés a ‘80-as évek óta jól őrzött titok. Számos kutatás és a tapasztalatok egyértelműen kimutatták mérgező és betegségeket előidézo hatását. Az aszpartam egy veszélyes adalékanyag, ami a testbe kerülve rákkeltő anyagokra bomlik. Vajon miért nem lehetett hallani erről eddig? A diétaipar egy dollármilliárdos üzlet. Az ember azt gondolná, hogy a könyvek szerzői, vagy az élelmiszeripari cégek húzzák a nagy hasznot belőle, de nem. Persze nekik sem megy rosszul, de a játszma igazi nyertese a gyógyszeripar. Hogy hogy jön a gyógyszer az aszpartamhoz? Egyszerű. Egy gyógyszercég kutatója fedezte fel véletlenül az aszpartamot, egy fekély elleni szerrel való kísérletezés közben. A cég pedig a G.D. Searle, aki gyógyszergyártó létére képes volt 28 millió dolláros veszteséget elkönyvelni, és több száz, a gyógyszereik miatti káros mellékhatások ügyében indított pert elveszteni.
Ugye, milyen megbízhatónak tűnnek? A Searle egyik leányvállalatát végül a Monsanto vásárolta meg, és NutraSweet néven dobta piacra az édesítőszert. Izgalmuk érthető volt, hiszen ez a szer több százszor édesebb a cukornál, fillérekbe kerül előállítani, és a diétanemzet minden ilyenre vevő. A probléma ott kezdődött, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatal, az FDA nem óhajtotta engedélyezni a felhasználását, lévén az anyag bizonyítottan rákkeltő, és az idegeket is károsítja.
Később valahogy eltűntek a vizsgálati dokumentumok, a
kísérletekhez használt egerek nem voltak hozzáférhetőek boncolásra, és a
kormányhoz eljuttatott dokumentumokban már csak néhány homályos
következtetés szerepelt.
Ennyi elég is volt a frissen megválasztott Reagan elnöknek, aki
beiktatása másnapján(!) leváltotta az FDA addig tiltakozó elnökét, és
Arthur Hayest ültette a helyébe, aki azonnal felülvizsgálta a “túl
szigorú” megkötéseket, és engedélyezte az aszpartam használatát a
száraz élelmiszerekben.
Nem sokkal késobb elindult az a rémálom, ami a mai napig nem hajlandó alábbhagyni. 1992-re a NutraSweetnek már engedélye volt az aszpartam üdítőitalokban és gyerekvitaminokban való felhasználására, szerződést kötöttek a Coca-Cola és a Pepsi céggel, mint a cégek kizárólagos aszpartam-ellátója, és az FDA ekkor fogadta el a NutraSweet kérvényét az aszpartam nagy mennyiségű, szabad forgalomba hozataláról.
Ekkoriban kezdődött, hogy emberek megmagyarázhatatlan betegségekkel,
tünetekkel fordultak orvoshoz, és a tudomány széttárta a karját: nem
tudtak rájönni, mi okozza a bajt. Az aszpartam mellékhatásai lehetnek
fokozatosak, vagy azonnali reakciók is. Dr. Lendon Smith amerikai
orvos szerint rendkívül sok ember szenved az aszpartam káros
mellékhatásaitól, de fogalmuk sincs, hogy a gyógyszerek, kezelések és
gyógynövények miért nem enyhítik a tüneteiket. Több, mint 90
mellékhatást tulajdonítanak az aszpartam fogyasztásának. Hihetetlennek
tűnik, nem? Pedig nagyon igaz. Hogy képes egyetlen vegyi anyag ekkora
kárt okozni? Az aszpartam a vérbe kerülve lebomlik, és így képes
keresztülutazni az egész testen, és bármilyen szövetbe lerakódni. A
ciklamáttal vagy a szacharinnal ellentétben az aszpartamot megemészti a
szervezet. Elfogyasztása után a benne lévo metanol (faszesz)
formaldehiddé, majd hangyasavvá változik. A formaldehid belégzése
halálos, rákkeltő, további összetevői, a fenil-alanin és az
aszparginsav pedig mérgezőek.
Ha a késobb felsorolt mellékhatásokból többet is észleltél már magadon,
esetleg fizikailag megmagyarázhatatlanul gyengülsz, azonnal tedd le a
diétás kólát. És ha még semmilyen reakciót nem észleltél, azon
szerencsések közé tartozol, akik visszafordíthatatlan károsodások
nélkül úszhatják meg az eddigi aszpartam-fogyasztást, már amennyiben
egy életre elfelejted az ezzel édesített élelmiszereket. Az FDA-hoz
mindössze néhány év alatt több, mint tízezer NutraSweettel kapcsolatos
panaszbejelentés érkezett, amely az összes beérkezo panasz 80
százalékát tette ki. Ennek ellenére az Élelmiszer- és
Gyógyszerellenőrző Hivatal semmit nem tett annak érdekében, hogy
tájékoztassa a közönséget, akik egyértelműnek gondolják azt, hogy ha
egy termék agyon van reklámozva, az csakis egészséges lehet. Az
aszpartam-ellenesek elnöke szerint: “Az aszpartam az egyetlen olyan
génmanipulált termék, amelyről tényleges bizonyítékaink, világos
nyilvántartásaink és esettörténetek vannak, melyek azt bizonyítják,
hogy tömegbetegségeket és halált okozhat.”
Valószínűleg nem véletlen, hogy a gyógynövényből nyert és teljesen
ártalmatlan szteviát, mint elterjedt versenytársat viszont betiltották
jó időre az Egyesült Államokban, épp pár hónappal az előtt, hogy a
NutraSweet, mint asztali édesítő forgalomba került volna. És talán az
sem véletlen, hogy Új-Zélandon ma már tiltott adalékanyagnak számít az
aszpartam. Hogy miért nem mindenhol? Szenzációs PR-úthengert vezet a
NutraSweet. Nagyon meggyőzőek, és ahol az aszpartam ellen szólók
felütik a fejüket, ok megjelennek, és elhiteltelenítik a forrást.
Szerencsére az Egyesült Királyság és az Európai Unió is elfogadta azt a
javaslatot, hogy végezzenek függetlenkutatásokat az aszpartam
“biztonságos” mivoltával kapcsolatban.
Ha ez mind hihetetlennek is hangzik számodra, “biztos, ami biztos”
alapon azért olvasd el a címkét, és légy résen mindennel, ami “light”,
mert aki cukormentesen szeretne táplálkozni, lépten-nyomon csak
aszpartamba botlik. Néhány tipikus termék, amit ezzel édesítenek:
szénsavas és rostos üdítőital, joghurt, fagylalt, reggeli készítmények,
pezsgőtabletta, sportital, gyerekvitamin(!), lekvár, szinte minden
rágógumi, diabetikus termékek és maguk az édesítőszerek (kevés
kivétellel):folyékony, tabletta, kristályos és por variációkban.
Az aszpartam néhány mellékhatása: látászavarok, szemfájdalom,
fülcsengés, hallásgyengülés, epilepsziás görcsök, migrénes fejfájás,
egyensúlyzavarok, memóriavesztés, állandó álmosság, végtagzsibbadás,
részleges bénulás, remegés, depresszió, ingerlékenység, agresszió,
álmatlanság, fóbiák, szapora szívverés, légzési nehézségek, hányinger,
hasmenés, véres széklet, hasfájás, nyelési fájdalom, borviszketés,
kiütések, asztma, herpesz, tályog, menstruációs zavarok, a haj
elvékonyodása, hajhullás, hirtelen súlyvesztés, fokozatos
súlygyarapodás, fájdalmas vizelés, túlzott szomjúság, bedagadt lábak,
visszafordíthatatlan agykárosodás, születési rendellenességek,
gyomorfekély, izületi fájdalmak.
Megj.: a rágón megnéztem, E951-ként van jelölve. Hozzáírhatjátok az E-s listához, ugyanis ez nem szerepel rajta…
Hát igen, a jó öreg aszpartám. Belekóstolva a téma netes szakirodalmába, az ember már-már azt gondolná, a világhálót azért találták fel, hogy a cukornál 200-szor édesebb édesítőszer esküdt ellenségei minél könnyebben cserélgethessék elméleteiket egymással. E teóriák szerint az aszpartám gyakorlatilag mindenféle betegséget okozhat, de minden elméletre van egy tudományos cáfolat is, amit viszont az ellenzők legtöbbször elutasítanak.
Az egyik leghíresebb – később több tudományos szervezet által is hoaxnak nyilvánított – email szerint például a diétás termékek édesítésére használt aszpartamnak számos komoly betegség kialakulásánál van szerepe, mint például a sclerosis multiplex, a lupus erythrematosis, az Öbölháború-szindróma, a krónikus fáradtság szindróma és a diabetes mellitus esetében. Az írás idézi a Word Enviroment Conference-t és a titokzatos dr. Epistót, és visszaél többek között a Multiple Sclerosis Foundation nevével (az alapítvány később megerősítette, hogy semmi köze a rémhírhez vagy ahhoz a konferenciához, amelyet az email említ).
Az American Council on Science and Health (ACSH) szerint az aszpartám az egyik legtöbbet tesztelt anyag az Egyesült Államokban. Számos hatóság, köztük az Egyesült Államok Gyógyszer- és Élelmiszeripari Igazgatósága (FDA), illetve a WHO egyik szakbizottsága is arra a következtetésre jutott, hogy az aszpartám biztonságos, kivéve veleszületett fenilketonuria esetén. (Fenilketonuria egy öröklődő anyagcserezavar, az ebben szenvedők nem képesek a fenilanalin megfelelő lebontására, miáltal káros anyagcseretermékek halmozódnak fel szervezetükben.)
Egy másik levél, Dr. Betty Martinit a világ legnagyobb aszpartam-ellenes mozgalmának elnökét idézve azt állítja, az aszpartám agytumort okoz, az FDA azonban ezt is cáfolja. „Állatkísérletekben vizsgálva a kontrollcsoporthoz viszonyítva, az egereknél, akiket ilyen anyaggal tápláltak, gyakoribb volt az agydaganat kialakulása. De ez emberre nem igaz” – mondta az ügy kapcsán dr. Valálik István, a Szt. János Kórház adjunktusa az RTL Klubnak a közelmúltban.
A vizsgálatok ellenére újra és újra felmerül a gyanú az aszpartammal kapcsolatban. Mi e kérdésben – szakmai felkészültség híján – nem foglalunk állást, a fenti összefoglalót is csak azért készítettük, mert az utóbbi két hétben legalább tíz olvasónk kérte a fent idézett levél ellenőrzését.
urbanlegends.hu
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!