Szeretettel köszöntelek a HÍRszerkesztők és HÍRolvasók közössége közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
HÍRszerkesztők és HÍRolvasók közössége vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a HÍRszerkesztők és HÍRolvasók közössége közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
HÍRszerkesztők és HÍRolvasók közössége vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a HÍRszerkesztők és HÍRolvasók közössége közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
HÍRszerkesztők és HÍRolvasók közössége vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a HÍRszerkesztők és HÍRolvasók közössége közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
HÍRszerkesztők és HÍRolvasók közössége vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
13 éve | B Klári | 0 hozzászólás
A Vidékfejlesztési Minisztérium által az Európai Bizottsághoz notifikációra küldött rendelettervezet értelmében az élelmiszeripari cégek nem használhatnának fel három hónapnál hosszabb minőség-megőrzési idejű fagyasztott alapanyagot. Jelenleg általános gyakorlat, hogy a húsipar ennél régebben lefagyasztott, 6-7 hónapos húst is felhasznál. Ez teljes mértékben megfelel az egyébként szigorú uniós élelmiszerbiztonsági szabályoknak.
Az egyeztetés nélkül megalkotott tervezetről a hazai ágazati szereplőket nem is értesítették, számukra is csak brüsszeli informális forrásokból derült ki, mit tervez a tárca. A rendelettervezet szövegét sem kapták meg. A tervezetet lapunk is kereste a tárca honlapján, ám azt nem találtuk. Az eddig napvilágra került információk szerint azonban az iparág magyar résztvevői szerint a lépés jelentős hátrányba hozná az egyébként is komoly gondokkal küzdő húsipart. Igaz ugyan, hogy a rendelettervezet azt is megtiltaná, hogy külföldi cégek szállítsanak hosszabb ideje fagyasztva tárolt húst magyarországi feldolgozásra, azt azonban nem akadályozhatná meg, hogy a külföldön gyártott feldolgozott húskészítményeket behozzák. Márpedig a rendelet életbe léptetésével a húskészítményeket így külföldi húsipari cégek olcsóbban gyárthatnák. Félő, hogy az olcsóbb termékek magyarországi terítése további piacokat vonna el a hazai feldolgozó cégektől.
Az is hátrányt jelentene a hazai húsipari szereplőknek, hogy nem tudnának élni a szezonális készletezés lehetőségével. A feldolgozó vállalatok Európa-szerte felvásárolják jóval szezon előtt az egyes húsrészeket, hogy a szezon idején megnövekedett árnál olcsóbban tudjanak dolgozni. Hazánkban is, jóval húsvét előtt készletezni kezdenek a cégek például sertéscombból, hogy a sonkaszezon idején ne kelljen drágábban beszerezniük az alapanyagot. Ezt a lehetőségüket is korlátozhatná a lépés.
„Ha ez megvalósul, az a magyar húsipar versenyképességét kifejezetten rontó állami rendelkezés lesz, amelyet ráadásul mindenféle egyeztetés nélkül küldtek notifikációra, így az ágazat szereplői Brüsszelből értesültek a tárca szándékáról” – mondta el lapunknak Éder Tamás. Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) elnöke hozzátette: „a jogszabály életbe léptetése esetén a magyar húsipar elvesztené a hosszabb idejű tárolás lehetőségét, így a húskészítmények piacán komoly versenyhátrányba kerülne a más tagállamokban működő húsüzemekkel szemben. A lépés a szezonális piaci hatásokra adott érdemi reakciót tenné lehetetlenné.”
Az elnök még egy fontos problémát lát a jogszabálymódosítás körül: „az új rendszer megfosztaná az ágazat hazai szereplőit az Európai Unió által juttatott magántárolási dotációtól, mivel az csak 3 hónapnál több időre lefagyasztott készletek után jár. Magyarországon jelenleg körülbelül 1500 tonnányi fagyasztott hús után kaptak a szereplők magántárolási támogatást a németországi dioxinbotrány után. Ha a rendelettervezetet elfogadná az Európai Bizottság és a Vidékfejlesztési Minisztérium itt különösebb késedelem nélkül kihirdetné, akkor ez azt jelentené, hogy ezt a mennyiséget már nem használhatná fel a magyar húsipar” – világított rá Éder.
Elhamarkodottnak és elhibázottnak tartja a kezdeményezést Raskó György agrárközgazdász is. A Világgazdaságnak elmondta: „minél hosszabb ideje van lefagyasztva a hús, a piacon annál olcsóbb, így a készletek begyűjtésekor mindenképpen hátrányba kerülnek a feldolgozó cégek, pedig a hazai húsipari vállalatok így is padlón vannak.” Hozzátette: „a jogalkotók a rendelet bevezetésével szándékaikkal ellentétes hatást érnek el, hiszen amennyiben csak Magyarországra vonatkozna az előírás, úgy a külföldi húsipari cégeket hozzák helyzetbe. Ez pedig kihat a hazai állattenyésztésre is. Ahhoz, hogy a lépés versenysemleges legyen, minden tagállamra ki kellene terjednie a szabályozásnak. Úgy bevezetni mindezt, hogy csak a magyar feldolgozókat sújtja, óriási baklövés lenne” – vélekedett Raskó.
A Vidékfejlesztési Minisztériumot is szerettük volna megszólaltatni az ügyben, de nem sikerült illetékest elérnünk.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
A Jupiter és a kisökör, avagy hányféle mérce van az EU-ban?
A kormányotok átvert benneteket - üzente az Anonymous - videó
Kormányokban nyomul a Microsoft világszerte
A kormány drasztikus bürokráciacsökkentő programja